Het beroep
Als Praktijkondersteuner Huisarts GGZ ondersteun je de eindverantwoordelijke huisarts door middel van GGZ spreekuur, verwijzing en beperkte GGZ behandeling. De Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) kan worden gezien als de voordeur van de GGZ. Vaak melden mensen met psychische klachten zich eerst bij de huisarts. Het kan dan voorkomen dat er meer moet worden uitgezocht rondom de klachten. In dat geval schakelt de huisarts de POH-GGZ in. Als Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ ondersteun je de eindverantwoordelijke huisarts door middel van GGZ spreekuur, verwijzing en beperkte GGZ behandeling. De vakgebieden waar je als POH-GGZ actief in bent zijn depressie, angst, psychose en verslaving. Hiernaast spelen de praktijkorganisatie, kwaliteitszorg en gespreksvaardigheden een rol in je werk.
Binnen de werkzaamheden van een Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ vallen onder andere;
- Het verhelderen van problemen;
- Het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen;
- Probleemverheldering en uitvoeren van screeningsdiagnostiek
- Het geven van advies over behandeling en verwijzing;
- Doorverwijzen naar naar de Generalistische Basis-GGZ (1elijn) of de Gespecialiseerde GGZ (2e lijn).
- Kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk;
- Nazorg na behandeling in de GGZ.
De functie is op HBO niveau. Maatschappelijke ontwikkelingen zoals preventie, gezondheidsbevordering en eigen regie betrek je in je werk. Je werkt volgens de standaarden van het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap).
Na de opleiding beschik je als POH GGZ over de juiste kennis en vaardigheden, om in samenwerking met de huisarts binnen de praktijk, maar ook met belangrijke partners rondom de praktijk, vorm te geven aan een spreekuur voor patiënten met psychische en psychiatrische problematiek.
Voor wie
Heb je ervaring in de GGZ of in werk waarbij GGZ een belangrijke rol speelt dan is POH GGZ iets voor jou. De opleiding gaat uit van een vooropleiding op HBO niveau in bijvoorbeeld de zorg, sociaal pedagogisch werk, toegepaste psychologie, social work, maatschappelijk werk of vergelijkbaar. Bij een huisartsenpraktijk kun je als POH-GGZ aan het werk met een zelfstandig spreekuur op reguliere uren
Waarom bij Capabel Hogeschool
- Kleinschalig
Bij Capabel Hogeschool hebben we kleine groepen en krijg je veel persoonlijke aandacht - Studieloopbaancoach
Persoonlijke begeleiding op maat door een vaste studieloopbaancoach - Praktijkgestuurd
Wat je leert kun je meteen toepassen in uitdagende praktijkopdrachten. Lees hier meer - Starten wanneer jij eraan toe bent
Drie keer per jaar starten op één van onze vijf locaties - Vaste lesdagen
Lessen worden gegeven op vaste dagen in de week - Klassikaal en online
Klassikaal les als voorkeur en online lessen mogelijk
Studieduur
10 maanden.
Toelating en vrijstelling
Om toegelaten te worden kijkt Capabel Hogeschool naar je vooropleiding en werkervaring.
De vooropleiding is minimaal op HBO niveau en relevant. De volgende vooropleidingen worden bijvoorbeeld als relevant beoordeeld:
Bestaande opleidingen
- Sociaal psychiatrische verpleegkunde (SPV);
- Bachelor verpleegkunde (HBO-V);
- Bachelor Social Work (BSW), alle uitstroomprofielen;
- Verpleegkundig specialist GGZ (VS GGZ);
- Master Psychologie;
- Bachelor Toegepaste psychologie (HBO).
Eerdere opleidingen
- Maatschappelijk Werk & Dienstverlening (MWD);
- Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH);
- Opleiding tot GGZ-agoog;
- Inservice B opgeleide verpleegkundigen met 2 jaar relevante werkervaring en aanvullende scholingen waarmee zij aantonen te beschikken over een HBO werk- en denkniveau.
Over de relevante werkervaring het volgende:
Je hebt bij aanmelding minimaal 2 jaar (tenminste 832 uur) relevante werkervaring in de GGZ of in werk waarbij GGZ een belangrijke rol speelt (de brede GGZ) opgedaan. Daarbij gaat het bij voorkeur om een gevarieerde, liefst ambulante ervaring, in de GGZ met (individuele) behandel- en/of begeleidingscontacten.
Te denken valt bijvoorbeeld aan:
- Ambulant werk in de huisartsenvoorziening of in de generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ;
- Maatschappelijk/psychosociaal werk en hulpverlening;
- Sociaal psychiatrische verpleegkunde (ambulant in de GGZ of in de huisartsenvoorziening).
Twijfel je of heb je een vraag over vooropleiding of werkervaring? Bel (088-2701277) of mail (opleiding@capabelhogeschool.nl) dan met onze opleidingsadviseur. Je kunt ook de chat gebruiken.
Covid-19 en vorm van onderwijs
Graag geven wij ons onderwijs door middel van bijeenkomsten in de vorm van werkcolleges en workshops. Door de maatregelen rondom Covid 19 is dat niet altijd mogelijk. Een deel van de colleges geven we dan ook in de vorm van webinars/ digitale colleges.
Andere opleidingen
Je kunt ook kiezen voor het door het Kwaliteitsregister V&V erkende opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH). Deze opleiding heeft een MBO Verpleegkunde of Doktersassistent diploma als vooropleiding eis.