Capabel Hogeschool Logo
Eerste in zorg, welzijn en sociale zekerheid
Praktijkgestuurd
Erkend HBO
Direct toepasbaar

HBO Propedeuse Toegepaste Psychologie deeltijd (1 jaar)

Niveau
HBO Propedeuse
Duur
12 maanden
Lesweek
Een vaste lesdag in de week
overdag
Covid-proof op school
of (keuze) klassikaal vanuit huis
Erkenning
NVAO en OCW
Lesgeld
Lesgeld
€293 (20 mnd) of €5.339 (jaar)

Het beroep

Als Toegepast Psycholoog ben je bezig met de mens in zijn voortdurend veranderende sociale omgeving. Iemand die toegepaste psychologie heeft gestudeerd kan mensen professionele ondersteuning en begeleiding bieden bij gedragsverandering en groei, met als uitgangspunt de specifieke ontwikkelingsvragen van een individu of organisatie

Tijdens de uitvoering van je werk als toegepast psycholoog richt je je op het verklaren, voorspellen en veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag van anderen. Je begeleidt, coacht en adviseert individuen en organisaties tijdens veranderingsprocessen gericht op het geformuleerde doel en de gewenste uitkomst. Dit doe je vanuit gedegen kennis over menselijk gedrag, psychologische processen en - ziektebeelden waarbij je jouw sociale- en communicatieve vaardigheden inzet als belangrijkste instrument.

Met een opleiding hbo Toegepaste Psychologie ben je dus breed inzetbaar. Waar ga jij als afgestudeerd toegepast psycholoog straks aan de slag? Je kunt bijvoorbeeld aan het werk als;

De propedeuseopleiding Toegepaste Psychologie betreft het eerste jaar van de vierjarige bacheloropleiding Toegepaste Psychologie (croho 34507) en is een kennismaking met het onderwijs en beroep als toegepast psycholoog op HBO niveau.

Voor wie

Verwonder jij je vaak over het gedrag van mensen? Vind je hun gedachten en gevoelens interessant? En zou je mensen graag beter willen begrijpen en ondersteunen? Kies dan voor de propedeuse Toegepaste Psychologie. Je kunt met een studie toegepaste psychologie hbo echt van meerwaarde zijn voor anderen en je inzetten voor het verhogen van hun kwaliteit van leven. Je leert tijdens de propedeuse psychologie het gedrag en de emoties van mensen verklaren. Maar je leert ook veel over jezelf door psychologie te studeren! Door te kijken naar je eigen talenten en ontwikkelpunten.

Waarom bij Capabel Hogeschool

Studieduur

De studieduur is 12 maanden, met een kosteloze uitloop van een half jaar.

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie propedeuse is een HAVO/VWO/MBO 4-diploma vereist. Mocht je niet aan de diploma-eis voldoen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor de 21+-regeling. Als je eerder ECTS studiepunten hebt behaald in een HBO- of WO-opleiding, dan kunnen deze studiepunten vrijstelling opleveren voor maximaal twee trimesters (8 maanden) op basis van 40 ECTS.

Studievertraging MBO

Heb je door de Covid-19 maatregelen vertraging opgelopen maar verwacht je wel voor 1 januari 2021 je MBO-4 diploma? Dan kun je bij ons gewoon starten met je HBO opleiding. Je moet dan wel alsnog in de loop van je studie je MBO 4 diploma halen om in aanmerking voor je propedeuse diploma te komen.

Covid-19 en vorm van onderwijs

Graag geven wij ons onderwijs door middel van bijeenkomsten in de vorm van werkcolleges en workshops. Door de maatregelen rondom Covid 19 is dat niet altijd mogelijk. Een deel van de colleges geven we dan ook in de vorm van webinars/ digitale colleges. 

Andere opleidingen

De HBO Propedeuse Toegepaste Psychologie is ook te volgen in voltijd. Mocht je na de propedeuse de smaak te pakken hebben dan kun je de opleiding Toegepaste Psychologie vervolgen of een kort HBO programma. Zie hiervoor de overzichtspagina.

Beroepsdiploma of getuigschrift
Meerdere startmomenten
Al 20 jaar Hogeschool
Specialist in zorg, welzijn en sociaal
Heldere prijzen
OCW erkende HBO opleidingen
Locatie
Startdatum opleiding
Variant
Locatie en startdatum
Variant
Locatie,
Start-
datum
Variant
ma 01 november 2021
di 01 maart 2022
ma 01 augustus 2022
ma 01 november 2021
di 01 maart 2022
ma 01 augustus 2022
ma 01 november 2021
di 01 maart 2022
ma 01 augustus 2022
ma 01 november 2021
di 01 maart 2022
ma 01 augustus 2022

Erkende opleiding

De propedeuseopleiding Toegepaste Psychologie is het eerste jaar van de is een door het ministerie van OCW erkende bacheloropleiding Toegepaste Psychologie. Deze opleiding is een door het ministerie van OCW erkende opleiding. De bacheloropleiding is opgenomen in Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (Croho) onder Isat nummer 34507.

Inhoud

In de Propedeuseopleiding Toegepaste Psychologie verwerf je kennis en vaardigheden in drie fases:

  • Gedrag en gedragsontwikkeling
    20 EC
  • Gedrag en het sociale domein
    20 EC
  • Gedrag en Arbeid
    20 EC

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

Tijdens de opleiding besteedt je 245 uur op een praktijkplek bij een relevante organisatie binnen het werkveld van de toegepast psycholoog. Binnen deze setting voer je je praktijkopdrachten uit. De stage- of werkplek wordt vooraf door Capabel Hogeschool beoordeeld. En in iedere fase wordt je begeleid en mede beoordeeld door de (praktijk-)docent van Capabel Hogeschool.

Lestijden en frequentie

In de deeltijd variant ga je als toegepast psychologie student 1 dag per week naar college van 10.00 tot 16.00 uur. Je lesdagen zijn altijd op vaste dagen.

Diploma

Bij succesvolle afronding van de propedeuseopleiding ontvang je het diploma propedeusefase HBO Bachelor Toegepaste Psychologie met 60 ECTS studiepunten. Deze studiepunten worden geregistreerd bij DUO (2Bron) van OCW.

Tijd om te studeren

Je volgt in de opleiding drie trimesters bestaande uit thematische leerprojecten. Elk van 11 weken met in de voltijd variant 1 college dag per week. In ieder trimester zijn steeds twee roostervrije weken voorafgaand aan het theorie-examen ingepland. De uitvoering van de beroepspraktijk opdrachten kun je zelf plannen en daaraan werk je gemiddeld 1 tot 2 dagen per week. Heb je meer tijd nodig voor de afronding van je studie, dan kun je binnen de Algemene Voorwaarden kosteloos verlengen.

De kosten van de opleiding HBO Propedeuse Toegepaste Psychologie deeltijd (1 jaar) van Capabel Hogeschool zijn als volgt:

Lesgeld ineens
 € 5.339,- 
Lesgeld in termijnen
12 termijnen van  € 489,-
Examens
Inclusief
Lesmateriaal
ca. €450 per leerproject
Inschrijfgeld
€75,-

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. Bij een studieduur van meer dan 12 maanden zijn de vermelde prijzen en termijnen per jaar. De algemene voorwaarden van Capabel Hogeschool zijn van toepassing.

Betaal je zelf de opleiding? Er zijn diverse (fiscale) regelingen waarmee je jouw studiekosten kunt verlagen. Kijk voor meer informatie bij Opleiding en Investering.

download brochure
schrijf je direct in