Capabel Hogeschool Logo
Eerste in zorg, welzijn en sociale zekerheid
Praktijkgestuurd
Erkend HBO
Direct toepasbaar

HBO Propedeuse HBO Rechten voltijd (1 jaar)

Niveau
HBO Propedeuse
Duur
12 maanden
Lesweek
2 vaste lesdagen per week:
Covid-proof op school
of (keuze) klassikaal vanuit huis
Erkenning
NVAO en OCW
Lesgeld
Lesgeld
€293 (20 mnd) of €5.339 (jaar)

Het beroep

Als HBO Juridisch professioneel analyseer je rechtsvragen en adviseer je hierover. Je bent in staat rechtsbijstand te verlenen en kunt goed bemiddelen en onderhandelen. Ook weeg je juridische factoren om zo gefundeerd beslissingen te nemen of regels op te stellen of te wijzigen. Dit kan bij overheid of in private omgeving. Hiervoor biedt de HBO Bacheloropleiding HBO - Rechten van Capabel Hogeschool de juiste basis.

De propedeuse-opleiding HBO Rechten betreft het eerste jaar van de vierjarige bacheloropleiding HBO Rechten (croho 39205) en is een kennismaking met het onderwijs en beroep als jurist op HBO niveau.

Voor wie

De opleiding is bedoeld voor jou als je frequent met juridische vraagstukken te maken hebt en hiervan je beroep wil maken. Ben jij dat en werk je bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, zakelijke dienstverlening, bij de overheid of een branche- en belangenorganisatie. Of juist bij een primair juridische organisatie zoals in de advocatuur, Rechtspraak, OM of bij een juridische adviesbureau. Dan is voor een kennismaking met dit vakgebied op HBO niveau de 1 jarige propedeuse-opleiding HBO Rechten de beste keuze. De opleiding is mogelijk in deel- en voltijd.

HBO jurist

HBO juristen werken bijvoorbeeld als professional support lawyer, paralegal, deurwaarder, gerechtssecretaris rechtbank, juridisch adviseur (advocatenkantoor, notariskantoor of bedrijfsleven), kantoormanager of OM-parketsecretaris.

Waarom bij Capabel Hogeschool

Studieduur

12 maanden

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de HBO Bacheloropleiding HBO - Rechten voltijd is een HAVO/VWO/MBO 4-diploma vereist. Mocht je niet aan de diploma-eis voldoen en ben je 21 jaar of ouder? Dan komt je in aanmerking voor de 21+-regeling. Heb je veel werkervaring, relevante cursussen gevolgd of een diploma MBO Juridisch-administratief Dienstverlener, dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen. Onze opleidingsadviseurs kunnen je hier meer informatie over geven. Je wordt formeel ingeschreven voor de bacheloropleiding HBO Rechten. Na het behalen van het propedeuse diploma kun je instromen in de hoofdfase.

Studievertraging MBO

Heb je door de Covid-19 maatregelen vertraging opgelopen maar verwacht je wel voor 1 januari 2021 je MBO-4 diploma? Dan kun je bij ons gewoon starten met je HBO opleiding. Je moet dan wel alsnog in de loop van je studie je MBO 4 diploma halen om in aanmerking voor je propedeuse diploma te komen.

Covid-19 en vorm van onderwijs

Graag geven wij ons onderwijs door middel van bijeenkomsten in de vorm van werkcolleges en workshops. Door de maatregelen rondom Covid 19 is dat niet altijd mogelijk. Een deel van de colleges geven we dan ook in de vorm van webinars/ digitale colleges. 

Korting

Heb je in 2020 je baan verloren of dreigt dat: dan krijg je 10% korting op het lesgeld. HBO Rechten (de volledige opleiding) kan, afhankelijk van de specialisatie in je studie, leiden tot een kansrijk beroep. Kijk op www.omscholing.nl.

Studiefinanciering

Je kunt tijdens het volgen van deze opleiding studiefinanciering krijgen als je voldoet aan de wettelijke eisen daarvoor. Kijk hiervoor op de site van DUO (duo.nl). Ben je 30 jaar of ouder dan is wellicht het Leven Lang Leren krediet voor jou mogelijk. Ook hierover vind je informatie op de site van DUO (duo.nl).

Beroepsdiploma of getuigschrift
Meerdere startmomenten
Al 20 jaar Hogeschool
Specialist in zorg, welzijn en sociaal
Heldere prijzen
OCW erkende HBO opleidingen
Locatie
Startdatum opleiding
Variant
Locatie en startdatum
Variant
Locatie,
Start-
datum
Variant
wo 05 januari 2022
wo 05 januari 2022

Erkende opleiding

De propedeuse-opleiding is het eerste jaar van de NVAO geaccrediteerde bacheloropleiding HBO - Rechten die is in het Croho opgenomen onder nummer 39205. Je kunt na deze propedeuse-opleiding HBO - Rechten doorstuderen of beginnend juridisch werk uitvoeren.

Inhoud

De propedeuse van opleiding bestaat uit 3 leerprojecten. De opleiding is als volgt ingedeeld:

Propedeuse

  • Oriëntatie op het sociaal recht
    20 EC
  • Oriëntatie op bedrijfs-juridische zaken
    20 EC
  • Handhaving, ordening en toezicht
    20 EC

Stage / beroepspraktijkvorming

Tijdens het propedeuse jaar van de opleiding Rechten besteed je 120 uur aan snuffelstage. De inzet is dat je je oriënteert op een of meerdere werkvelden waarin Hbo juristen doorgaans werkzaam zijn. Je loopt met (een of meerdere) Hbo juristen mee in hun dagelijkse praktijk.

Colleges

Je volgt drie trimesters van 14 weken met gemiddeld 2 bijeenkomsten per week. In ieder trimester zijn steeds twee lesvrije weken voorafgaand aan het examen ingepland. De uitvoering van de opdrachten kun je zelf plannen en daaraan werk je gemiddeld 1 tot 2 dagen per week.

Diploma en getuigschrift

Bij succesvolle afronding van de studie ontvang je het getuigschrift propedeuse HBO - Rechten (croho 39205).

Uitloop

Loopt je studie uit? Dan is er 8 maanden kosteloze verlenging.

De kosten van de opleiding HBO Propedeuse HBO Rechten voltijd (1 jaar) van Capabel Hogeschool zijn als volgt:

Lesgeld ineens
 € 5.339,- 
Lesgeld in termijnen
12 termijnen van  € 489,-
Examens
Inclusief
Lesmateriaal
ca. €450 per trimester
Inschrijfgeld
€75,-

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. Bij een studieduur van meer dan 12 maanden zijn de vermelde prijzen en termijnen per jaar. De algemene voorwaarden van Capabel Hogeschool zijn van toepassing.

Betaal je zelf de opleiding? Er zijn diverse (fiscale) regelingen waarmee je jouw studiekosten kunt verlagen. Kijk voor meer informatie bij Opleiding en Investering.

download brochure
schrijf je direct in