Capabel Hogeschool Logo
Eerste in zorg, welzijn en sociale zekerheid
Praktijkgestuurd
Erkend HBO
Direct toepasbaar

Gezondheidsbevordering en Preventie

Niveau
HBO
Duur
2 maanden
Lesweek
College op vaste dag
College om de week
5 tot 10 (zelf)studie-uren
Erkenning
Ministerie van Onderwijs
Lesgeld
Lesgeld
1092 ineens

Kort Hbo Gezondheidsbevordering en Preventie

In de zorg zijn gezondheidsbevordering en preventie belangrijke onderdelen. Hierbij is de focus van zorg en ziekte verlegd naar handelingen en aanpak ter voorkoming daarvan. Binnen preventie zijn er verschillende aangrijppunten waar het bevorderen van gezond gedrag of het verkleinen van het risico op ongezond gedrag, belangrijk is. Na de opsporing van risicovolle gedragingen en situaties en de daarop volgende analyse, volgt het realiseren van gedragsverandering en eigen regie hierin. Wil je hierover leren en er een rol in spelen? Dan is deze kort hbo opleiding zeker iets voor jou.

NL leert door

De kort Hbo opleiding gezondheidsbevordering en preventie maakte in samenwerking met Actiz deel uit van NL leert door. Er starten 4 groepen binnen dat programma.

Voor wie

Ben je mantelzorger voor een van je ouders of een buurtgenoot? Werk je met oudere cliënten en zou je meer willen leren over preventie en leefstijl bij deze doelgroep? Of wil je proeven van de verpleegkundige opleiding? Deze kort hbo opleiding is samengesteld uit delen uit de hbo bachelor Verpleegkundige opleiding en is bedoeld voor iedereen met basiskennis over gezondheid en gezondheidszorg. En zeker voor mantelzorgers met bijvoorbeeld een achtergrond als doktersassistent of POH of als je al jaren werkt met ouderen.

Waarom bij Capabel Hogeschool

Studieduur

3 maanden

Lestijden zijn van 16.00 tot 21.00 uur met uitloop tot 22.00 uur.

De lesdagen zijn tweewekelijks.

Toelating en vrijstelling

Voor de korte Hbo opleiding Gezondheidsbevordering en preventie is tenminste een Mbo 4 of HAVO diploma vereist. Mocht je hier niet aan voldoen en 21 jaar of ouder zijn, dan is een 21+ toets een optie. Bel hiervoor met een van onze opleidingsadviseurs.

Covid-19 en vorm van onderwijs

Graag geven wij ons onderwijs door middel van bijeenkomsten in de vorm van werkcolleges en workshops. Door de maatregelen rondom Covid 19 is dat niet altijd mogelijk. Een deel van de colleges geven we dan ook in de vorm van webinars/ digitale colleges. 

Andere opleidingen

Mocht je de smaak te pakken krijgen en meer willen weten over het verpleegkundige vak dan kun je door met de opleiding tot Hbo verpleegkundige, deeltijd of voltijd.

Beroepsdiploma of getuigschrift
Meerdere startmomenten
Al 20 jaar Hogeschool
Specialist in zorg, welzijn en sociaal
Heldere prijzen
OCW erkende HBO opleidingen
Locatie
Startdatum opleiding
Variant
Locatie en startdatum
Variant
Locatie,
Start-
datum
Variant
di 25 januari 2022
di 08 maart 2022
wo 11 mei 2022
do 21 april 2022

Erkende opleiding

De opleiding Gezondheidsbevordering en Preventie overlapt deels met de door het ministerie van OCW erkende HBO Bacheloropleiding tot Verpleegkundige (croho 34560).

Inhoud

In de korte HBO opleiding Gezondheidsbevordering en Preventie leer je  hoe je binnen de verschillende vormen van preventie, middelen en instrumenten kunt inzetten om de gezondheidsbevordering te bereiken. Je leert op een planmatige manier een cliëntsituatie te analyseren, factoren die de gezondheid beïnvloeden te onderscheiden om zo een onderbouwde keuze te kunnen maken in effectieve handelingen en deze ook in te zetten.

In de opleiding In de kort hbo gezondheidsbevordering en preventie leer je over de volgende onderwerpen;

  • Oriëntatie en visies op gezondheid
  • Epidemiologie en gezondheidsindicatoren
  • Gezondheid en gedrag
  • Leefstijl en gezondheidsbevordering
  • Systematiek van gezondheidsbevordering
  • Mantelzorg en preventie
  • Reflectie
  • Zelfmanagement, therapietrouw en motiverende gespreksvoering
  • Doen en blijven doen
  • Communicatie

De opleiding wordt afgesloten met een praktijkopdracht.

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

Er is geen stage- en werkplek vereist.

Covid 19 en vorm van onderwijs

Je volgt in verband met Covid 19 de opleiding in de vorm van 4 lesdagen met webinars en 2 lesdagen op locatie.

Certificaat Gezondheidsbevordering en Preventie

Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een certificaat met 5 ECTS (Hbo) studiepunten. Deze studiepunten komen uit de hoofdfase van de Hbo opleiding Verpleegkundige met croho nummer 34560

De kosten van de opleiding Gezondheidsbevordering en Preventie van Capabel Hogeschool zijn als volgt:

Lesgeld
 € 1.092,- 
Examens
Inclusief
Lesmateriaal
ca. €80,-
Inschrijfgeld
€75,-

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. Bij een studieduur van meer dan 12 maanden zijn de vermelde prijzen en termijnen per jaar. De algemene voorwaarden van Capabel Hogeschool zijn van toepassing.

Betaal je zelf de opleiding? Er zijn diverse (fiscale) regelingen waarmee je jouw studiekosten kunt verlagen. Kijk voor meer informatie bij Opleiding en Investering.

download brochure
schrijf je direct in