Capabel Hogeschool Logo
Eerste in zorg, welzijn en sociale zekerheid
Praktijkgestuurd
Erkend HBO
Direct toepasbaar

Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH)

Niveau
Praktijkondersteuner op HBO niveau
Duur
10 maanden
Lesweek
Een vaste weekdag per 14 dagen
middag/avond of 's avonds
Covid-proof op school (max 5-8)
of (keuze) klassikaal vanuit huis
Erkenning
Kwaliteitsregister V&V
Lesgeld
Lesgeld
€ 5.005,- of in termijnen

Het beroep

Als erkende Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) werk je in de huisartsenpraktijk. Het zorggebied waarin je als POH actief in bent, betreft chronische zorg zoals diabetes zorg, astma/COPD, CRVM en ouderenzorg. De algemene praktijkvoering, kwaliteitszorg en communicatieve vaardigheden spelen een grote rol in je werk. De opleiding praktijkondersteuner is voor verpleegkundigen en ervaren doktersassistenten met een MBO4-diploma een goede vervolgstap. Je werkt volgens de standaarden van het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap).

Je leert tijdens de praktijkondersteuner opleiding hoe chronische patiënten met (de gevolgen van) hun ziekte kunnen omgaan en bespreekt hoe jij als POH daar ondersteuning in kunt bieden. Jij bent de verbindende schakel tussen verschillende hulpverleners. Maar ook binnen de huisartsenpraktijk speel je een belangrijke rol, je houdt je namelijk ook bezig met het verbeteren van de zorgkwaliteit.

Binnen de werkzaamheden van een Praktijkondersteuner Huisartsenzorg vallen samengevat onder andere;

Als je de opleiding POH start met een MBO4-diploma verpleegkunde en succesvol afrondt, ontvang je een diploma Verpleegkundig Praktijkondersteuner Huisartsenzorg. Als je de opleiding start met een MBO4-diploma Doktersassistent en succesvol afrondt, ontvang je een diploma Praktijkondersteuner Huisartsenzorg.

Voor wie

Als je als verpleegkundige of doktersassistent werkt of hebt gewerkt en je hebt ambitie je verder te specialiseren in de huisartsenpraktijk, dan kun je met voldoende werkervaring en aantoonbaar HBO werk- en denkniveau, Praktijkondersteuner Huisarts worden. De opleiding wordt samen met de huisartsenpraktijk vormgegeven, met name inzake de beroepspraktijkvorming. Dit maakt de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsen (POH) van Capabel Hogeschool een juiste keuze.

Waarom bij Capabel

Bij Capabel Hogeschool studeer je steeds vanuit een praktijkopdracht. Studeren vanuit een praktijkopdracht heeft veel meerwaarde. Omdat onderwijs en begeleiding afgestemd zijn op die opdracht, zie je direct de samenhang tussen theorie en praktijk. Dat is het voordeel van praktijkgestuurd HBO van Capabel Hogeschool.

Lees hier meer.

Studieduur en collegetijden

8 tot 10 maanden, afhankelijk van het aantal uren stage.

De werkcolleges zijn tweewekelijks van 15.00 tot 21.00 uur.

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de opleiding Praktijkondersteuner is een diploma inservice A of MBO4 Verpleegkunde voldoende. Je kunt dan V&V-erkend verpleegkundig praktijkondersteuner huisartsenzorg worden. Het is ook mogelijk om met een diploma MBO4 doktersassistent en relevante werkervaring in een huisartsenpraktijk van tenminste 3 jaar toegelaten te worden. Je kunt dan ook V&V-erkend Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) worden. In dat geval behoren een assessment en intakegesprek tot de mogelijkheden, als deel van de toelatingsprocedure. Op basis hiervan neemt de examencommissie een besluit over de toelating. Onze opleidingsadviseurs kunnen je hier meer informatie over geven. Een stage/werkplek bij een huisarts is vanaf de start van de opleiding vereist. 

Andere opleidingen

Je kunt in plaats van praktijkondersteuner ook kiezen voor de door het Kwaliteitsregister V&V erkende Post HBO-opleiding Praktijkondersteuner Huisartsen (POH) GGZ. Voor toelating tot deze opleiding POH GGZ is een specifiek HBO-diploma nodig.

Beroepsdiploma of getuigschrift
Meerdere startmomenten
Al 20 jaar Hogeschool
Specialist in zorg, welzijn en sociaal
Heldere prijzen
OCW erkende HBO opleidingen
Locatie
Startdatum opleiding
Variant
Locatie en startdatum
Variant
Locatie,
Start-
datum
Variant
do 14 januari 2021
wo 13 januari 2021
wo 20 januari 2021
wo 13 januari 2021
ma 11 januari 2021

Erkende opleiding

Het korte HBO-programma POH overlapt deels met de propedeuse-fase van de door het ministerie van OCW erkende HBO Bacheloropleiding tot Verpleegkundige (croho 34560). Dit korte HBO-programma sluit aan bij het Beroepsprofiel POH, Competentieprofiel en Eindtermendocument Praktijkondersteuner van de LHV, aangevuld met elementen op het gebied van preventie en eigen regie zoals opgenomen in Beroepsprofiel Verpleegkunde 2020.

Capabel Hogeschool neemt deel aan het convenant Samenwerkende Hogescholen Praktijkondersteuners (POH) en Praktijkverpleegkundigen (PVH) in de huisartsenpraktijk. De opleiding POH van Capabel Hogeschool is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V (ID nummer 355151).

Inhoud

In de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) verwerf je kennis en vaardigheden op de volgende onderwerpen:

  • Functieprofiel en functie-inhoud POH
  • Consultvoering en motivational interviewing
  • Zelfmanagement en het voeren van eigen regie
  • Eerste en tweede lijnszorg
  • Organisatie, bedrijfsvoering en ICT
  • Werkprocessen van de POH
  • Evidence Based Practice
  • Chronische ziekten zoals: Diabetes zorg, Astma/COPD, coronair lijdenen ouderenzorg
  • Persoonlijke ontwikkeling en intervisie
  • Praktijkstage

De opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets consultvoering, reflectieopdracht en praktijkopdrachten. Tevens dien je te voldoen aan de stagevoorwaarden.

Stage / beroepspraktijkvorming (BPV)

De beroepspraktijkvorming van de opleiding praktijkondersteuner vindt plaats door stage of werkzaamheden in een huisartsenpraktijk. Gedurende de opleiding loop je per week 8 tot 12 uren stage, minimaal 304 uur. Tijdens deze periode werk je aan praktijkopdrachten en verwerk je casuïstiek vanuit je eigen praktijk.

Diploma praktijkondersteuner huisarts (POH)

Bij het succesvol afronden van de praktijkondersteuner opleiding, ontvang je een door het Kwaliteitsregister V&V erkend diploma HBO praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH) of verpleegkundig praktijkondersteuner (v-POH) met 88 PE punten. Conform besluit V&VN is Capabel Hogeschool voor deze opleiding geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V.

Hiernaast wordt op het diploma een aantekening gemaakt van de behaalde 20 ECTS studiepunten. Het diploma kan tot vrijstelling voor onderdelen van de NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding tot Verpleegkundige (croho 34560) leiden. De examencommissie toetst dit op basis van het actuele curriculum.

De kosten van de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) van Capabel Hogeschool zijn als volgt:

Lesgeld ineens
 € 5.005,- 
Lesgeld in termijnen
10 termijnen van  € 550,-
Examens
Inclusief
Lesmateriaal
Boeken ca. €450,-
Inschrijfgeld
€75,-

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. Bij een studieduur van meer dan 12 maanden zijn de vermelde prijzen en termijnen per jaar. De algemene voorwaarden van Capabel Hogeschool zijn van toepassing.

Betaal je zelf de opleiding? Er zijn diverse (fiscale) regelingen waarmee je jouw studiekosten kunt verlagen. Kijk voor meer informatie bij Opleiding en Investering.

download brochure
schrijf je direct in