Capabel Hogeschool Logo
Eerste in zorg, welzijn en sociale zekerheid
Praktijkgestuurd
Erkend HBO
Direct toepasbaar

Post HBO Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVH)

Niveau
HBO Bachelor
Duur
10 maanden
Lesweek
1 bijeenkomst per 2 weken
Erkenning
Kwaliteitsregister V&V
Lesgeld
Lesgeld
€ 5.005,- of in termijnen

Het beroep

Als post HBO Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVH) werk je in een huisartsenpraktijk. Je ondersteunt de eindverantwoordelijke huisarts door specifieke zorgverlening. Het zorggebied waarin je werkzaam bent is onder andere diabetes zorg, astma/COPD, CVRM en ouderenzorg. De praktijkorganisatie, kwaliteitszorg en communicatieve vaardigheden spelen een grote rol in je werk. Het beroep is op HBO niveau. Zelfstandig beslissen en beargumenteerd afwijken van het protocollair werken maken deel uit van je werk. Dit binnen de kaders zoals gesteld door de NHG.

Voor wie

Heb je een HBO-V diploma? Heb je ambitie hebt om in een huisartsenpraktijk te werken? Dan is de door het Kwaliteitsregister V&V geaccrediteerde post HBO opleiding Praktijkverpleegkunde Huisartsenzorg (PVH) de beste keuze. Capabel biedt deze opleiding waarbij naast een door het Kwaliteitsregister V&V erkend certificaat je ook 28 EC studiepunten krijgt.

Waarom bij Capabel

Studeren vanuit een praktijkopdracht heeft veel meerwaarde. Omdat je alleen de vakken en begeleiding krijgt die nodig is voor de opdracht, zie je direct de samenhang tussen de verschillende vakken. Elk trimester krijg je weer een nieuwe opdracht. Net als in de praktijk. Dat is het voordeel van praktijkgestuurd HBO van Capabel. Lees hier meer.

Studieduur en collegetijden

8 tot 10 maanden; dit is afhankelijk van het aantal uren stage.

De werkcolleges zijn tweewekelijks van 15.00 tot 21.00 uur.

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de opleiding is een HBO-V diploma vereist. Onze opleidingsadviseurs kunnen je hier meer informatie over geven.

Andere opleidingen

Je kunt ook kiezen voor het door het Kwaliteitsregister V&V erkende de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH). Deze opleiding heeft een MBO Verpleegkunde of Doktersassistent diploma als vooropleidingseis. Heb je een passend HBO diploma (zorg/welzijn) dan kun je als alternatief voor de Post HBO Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg ook kiezen voor de Post HBO opleiding POH GGZ.

Beroepsdiploma of getuigschrift
Meerdere startmomenten
Al 20 jaar Hogeschool
Specialist in zorg, welzijn en sociaal
Heldere prijzen
OCW erkende HBO opleidingen
Locatie
Startdatum opleiding
Lesdag
Locatie en startdatum
Lesdag
Locatie,
Start-
datum
Lesdag
08 januari 2020
Lesrooster
Maandag
Flexibel studeren
Dinsdag
Flexibel studeren
Woensdag
Lesdag
Donderdag
Flexibel studeren
Vrijdag
Flexibel studeren

Erkende opleiding

De post HBO opleiding Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVH) overlapt deels met de erkende Bacheloropleiding tot Verpleegkundige (croho 34560). De opleiding sluit aan bij de eisen zoals gesteld in het Beroepsprofiel Verpleegkundige 2020 en voldoet aan de eisen die de beroepsverenigingen LHV, NHG, NvvPO en V&VN aan de Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg stellen in het Competentie en Eindtermendocument Praktijkverpleegkundige.

Capabel Hogeschool neemt deel aan het convenant Samenwerkende Hogescholen Praktijkondersteuners (POH) en Praktijkverpleegkundigen (PVH) in de huisartsenpraktijk. De Post HBO opleiding Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V.

Inhoud

In de Post HBO opleiding Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVH) verwerf je op HBO niveau kennis en vaardigheden op de volgende onderwerpen:

 • Oriëntatie op Praktijkverpleegkunde
 • Diabetes Melitus, Astma/COPD, CRVM en ouderenzorg
 • Psychologie en psychopathologie, zelfmanagement en informele zorg
 • Preventie en gezondheidsbevordering, educatie en voorlichting
 • Sociale kaart, netwerken en professionele grenzen
 • Maatschappelijke ontwikkelingen en kwaliteit van leven
 • Wet en regelgeving registreren
 • Verpleegkundige spreekuur
 • Individueel zorgplan
 • Practica DM2, CRVM en Astma/COPD
 • ICT en ehealth
 • Evidence Based Nursing
 • Observeren en interpreteren, feedback, motivational interviewing, informele zorg en omgaan met probleemgedrag ouderen en morele dilemma's

De opleiding wordt afgesloten met een kennistoets en beoordeling van de stage en praktijkopdracht.

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

De beroepspraktijkvorming vindt plaats door stage of werkzaamheden in een huisartsenpraktijk. Gedurende 4 tot 8 maanden (afhankelijk van de mogelijkheden) werk je 1,5 tot 2 dagen per week aan je stageopdracht (totaal 358 uur). De opdracht wordt onder regie van Capabel samen met jou en de huisartsenpraktijk opgesteld.

Diploma post HBO Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg

Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een V&V erkend diploma post HBO Praktijkverpleegkundige Huisarts. Capabel Hogeschool is voor deze opleiding geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V.


Hiernaast wordt op het diploma een aantekening gemaakt van de behaalde 28 ECTS studiepunten.

De kosten van de opleiding Post HBO Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVH) van Capabel Hogeschool zijn als volgt:

Lesgeld ineens
 € 5.005,- 
Lesgeld in termijnen
10 termijnen van  € 550,-
Examens
inclusief
Lesmateriaal
Boeken ca. €450,-

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. Bij een studieduur van meer dan 12 maanden zijn de vermelde prijzen en termijnen per jaar. De algemene voorwaarden van Capabel Hogeschool zijn van toepassing.

Betaal je zelf de opleiding? Er zijn diverse (fiscale) regelingen waarmee je jouw studiekosten kunt verlagen. Kijk voor meer informatie bij Opleiding en Investering.

download brochure
schrijf je direct in