Capabel Hogeschool Logo
Eerste in zorg, welzijn en sociale zekerheid
Praktijkgestuurd
Erkend HBO
Direct toepasbaar

Farmaceutische Voorlichting en Informatie

Niveau
HBO bachelor
Duur
4 maanden
Lesweek
Totaal 3 bijeenkomsten
Erkenning
SANA Keurmekr ID 364137
Lesgeld
Lesgeld
€983,-

Het werkgebied

De zorgvraag verandert steeds meer richting chronische behandelbare zorg. Zorgverleners worden hierdoor vaker ‘zorgbegeleiders’ of ‘zorgcoaches’, waarbij de behoeften en de zelfredzaamheid van de patiënten voorop staan. Dit maakt het geven van voorlichting en informatie een steeds groter onderdeel van het dagelijks werk in de apotheek is. Een goed geïnformeerde patiënt kan immers betere, gezondere en beter bij de patiënt passende keuzes maken. Tevens draagt heldere, eerlijk en duidelijke voorlichting bij aan de motivatie en therapietrouw van de patiënt. Goede voorlichting levert de patiënt dus veel op. Maar het is ook bij uitstek het onderdeel waarbij je als zorgprofessional jouw deskundigheid kunt profileren en dé manier om een goede, professionele band op te bouwen met je patiënten. Dit levert betere zorg op met een belangrijke rol voor de apotheek hierin.

Voor wie

Voor ervaren apothekersassistenten die hun cliënten de juiste voorlichting en farmaceutische patiëntenzorg willen blijven bieden in een snel ontwikkelend werkveld. Cliënten worden mondiger, hebben veel vaker chronische aandoeningen en begeleiding is belangrijker geworden.

Wil je meer inzicht, vaardigheden en handvaten bij het voeren van de verschillende zorggesprekken die je in de apotheek met de cliënt voert? Dan is de training Farmaceutische Voorlichting en Informatie de juiste keuze.

Je leert betere en diepgaandere zorggesprekken te voeren, waarbij je tegelijkertijd zelf de regie over het gesprek in de hand houdt.Ook leer je de (psychologische) theorie achter het geven van voorlichting, zodat je zelf bewuste keuzes leert maken tijdens jouw gesprekken en je jouw team kunt ondersteunen bij (de ontwikkeling van) hun voorlichting.

Waarom bij Capabel Hogeschool

Studieduur

4 maanden.

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de training Farmaceutische voorlichting en informatie is MBO 4-diploma Apothekersassistent en een relevante werkplek vereist.

Andere opleidingen

Heb je nog geen MBO 4 Apothekersassistent diploma? Kijk hiervoor bij de 1 jarige opleiding Apothekersassistent van Capabel Onderwijs Groep.

Heb je interesse in interacties en bijwerkingen van medicijnen? Kijk dan bij de HBO training Farmacokinetiek en Dynamiek.

Heb je interesse in de rol van medicijnen in de behandeling van aandoeningen? Kijk dan bij de HBO training Farmacotherapie.

Heb je interesse de relatie tussen medicijnen en de nierfunctie? Kijk dan bij de HBO training Nierfunctie en labwaarden.

Beroepsdiploma of getuigschrift
Meerdere startmomenten
Al 20 jaar Hogeschool
Specialist in zorg, welzijn en sociaal
Heldere prijzen
OCW erkende HBO opleidingen
Locatie
Startdatum opleiding
Variant
Locatie en startdatum
Variant
Locatie,
Start-
datum
Variant
do 16 december 2021

Erkende opleiding

De inhoud van de training Farmaceutische voorlichting en informatie komt overeen met onderdelen van de NVAO geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding Farmaceutisch Consulent. Voor de opleiding is daarnaast het SANA keurmerk door de Stichting Accreditatie Nascholing Apotheekmedewerkers toegekend onder ID nummer 364137.

Inhoud

De training richt zich op het ontwikkelen en effectief toepassen van (communicatieve) vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het geven van cliëntgerichte informatie, voorlichting en advies binnen het farmaceutisch werkveld.

Je verwerft hiertoe de benodigde inzichten, attitude en vaardigheden.

Je leert het naar eigen kennis en inzicht toepassen van voorlichting & informatie als strategisch beleidsinstrument voor de apotheekorganisatie.

De training Farmaceutische voorlichting en informatie volgt doe je kennis en vaardigheden op over de volgende onderwerpen

  • Voorlichting: wat is het doel, wie is de ontvanger en wat is zijn behoefte, hoe bereik je de doelgroep/ander, wat is een passende structuur
  • Het belang van het geven van voorlichting, informatie en FPZ, ook met oog op de WGBO
  • Voorlichting tijdens zorggesprekken: begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel, instructies, zelfzorg, tweede uitgifte, therapietrouw gesprekken en advies en voorlichting
  • Op welke wijze je het beste informatie kunt verzamelen, bijv. bij een medicatieverificatiegesprek
  • Voorlichting bij verandering
  • E-health

Er zijn totaal 4 bijeenkomsten en je werkt aan praktijkopdrachten.

Stage / Beroepspraktijkvorming (BPV)

Stage maakt geen deel uit van de opleiding.

Certificaat

Bij succesvolle afronding van de studie ontvang je het certificaat Farmaceutische Voorlichting en Informatie.

De kosten van de opleiding Farmaceutische Voorlichting en Informatie van Capabel Hogeschool zijn als volgt:

Lesgeld
 € 983,- 
Examens
Inclusief
Lesmateriaal
Inclusief
Inschrijfgeld
€75,-

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. Bij een studieduur van meer dan 12 maanden zijn de vermelde prijzen en termijnen per jaar. De algemene voorwaarden van Capabel Hogeschool zijn van toepassing.

Betaal je zelf de opleiding? Er zijn diverse (fiscale) regelingen waarmee je jouw studiekosten kunt verlagen. Kijk voor meer informatie bij Opleiding en Investering.

download brochure
schrijf je direct in