Capabel Hogeschool Logo
Eerste in zorg, welzijn en sociale zekerheid
Praktijkgestuurd
Erkend HBO
Direct toepasbaar

Post HBO Arbeidsdeskundige

Niveau
HBO Master
Duur
12 maanden
Lesweek
Een vaste weekdag
middag/avond of 's avonds
Covid-proof op school (max 5-8)
of (keuze) klassikaal vanuit huis
Erkenning
NVvA
Lesgeld
Lesgeld
€ 7.098,- of in termijnen

Het beroep

Je bent als arbeidsdeskundige belast met uitvoering en onderzoek op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsdeskundigheid. Participatie is een sleutelwoord in je werk. Je houdt je bezig met vraagstukken die betrekking hebben op het voorkómen en het herstellen van discrepanties tussen belasting en belastbaarheid. Je kunt hierover oordelen en advies over geven. Je bent je ervan bewust dat je werkt in een sociaal-juridische omgeving. Je kunt wet- en regelgeving hanteren en polisvoorwaarden toepassen. Je weet professioneel om te gaan met risico’s, belangenconflicten en dilemma’s. Onderzoek en rapporteren maakt deel uit van je werk.

Voor wie

Als je erkend arbeidsdeskundige wilt worden dan is de Post HBO-opleiding Arbeidsdeskundige van Capabel de beste keuze. De opleiding is actueel en wordt op meerdere plaatsen verzorgd.

Waarom bij Capabel

Studeren vanuit een praktijkopdracht heeft veel meerwaarde. Omdat je alleen de vakken en begeleiding krijgt die nodig zijn voor de opdracht, zie je direct de samenhang tussen de verschillende vakken. Elk trimester krijg je weer een nieuwe opdracht. Net als in de praktijk. Dat is het voordeel van praktijkgestuurd HBO van Capabel. Lees hier meer.

Wist je dat…

Het slagingspercentage van onze arbeidsdeskundige opleidingen boven de 90% ligt?

Studieduur

12 maanden

Toelating en vrijstelling

Voor het volgen van de post HBO-opleiding Arbeidsdeskundige is een HBO/WO-diploma of aangetoond EQF6-niveau vereist.

Covid-19

Tot 1 juni 2020 kun je aan alle werkcolleges deelnemen via webinars. Ook je begeleiding en toetsing wordt zo gedaan. Vanaf augustus of mogelijk eerder zijn er twee mogelijkheden om deel te nemen aan de opleiding:

Andere opleidingen

Ben je geïnteresseerd in werk op het snijvlak van zorg en arbeid en lijkt je de opleiding tot Arbeidsdeskundige te zwaar? Dan zijn de volgende opleidingen wellicht de juiste keuze voor jou:

Laatste kans: wil jij nog starten met deze opleiding na de vakantie? Reserveer dan snel je plek en schrijf je in!

Beroepsdiploma of getuigschrift
Meerdere startmomenten
Al 20 jaar Hogeschool
Specialist in zorg, welzijn en sociaal
Heldere prijzen
OCW erkende HBO opleidingen
Locatie
Startdatum opleiding
Variant
Locatie en startdatum
Variant
Locatie,
Start-
datum
Variant
di 12 januari 2021
do 29 oktober 2020
do 18 maart 2021
wo 28 oktober 2020
do 14 januari 2021
di 27 oktober 2020

Erkende opleiding

De inhoud van de post HBO-opleiding Arbeidsdeskundige komt overeen met de inhoud van onderdelen van de door de NVAO geaccrediteerde HBO Masteropleiding SZ (Croho 70135) en HBO Bacheloropleiding SZ-Professional (Croho 39236). De opleiding is erkend door Hobéon SKO en leidt tot het diploma arbeidsdeskundige (AD). De opleiding sluit aan op de de meest recente beroepskwalificaties van de NVvA.

Inhoud

In de opleiding verwerf je kennis en vaardigheden over de volgende onderwerpen:

 • De arbeidsdeskundige in het verzekeringsdomein
  11 EC
 • Re-integreren van werk naar werk
  10 EC
 • Arbeidsparticipatie
  5 EC
 • Keuze specialisatie
  3 EC

De 3 trimesters (het derde trimester bevat ook een keuzedeel ter specialisatie) rond je telkens af met een kennistoets en je maakt gedurende de opleiding praktijkopdrachten en een reflectieopdracht. Over de arbeidsdeskundige onderwerpen krijg je vervolgens aan het einde van de opleiding een assessment. In het eerste trimester zijn wekelijks colleges (totaal 11) en hierna gemiddeld eens per 14 dagen. De studielast is verdeeld over het jaar.

Stage / beroepspraktijkvorming (BPV)

De stage is een soort kijkje in de keuken en een goede training voor het assessment aan het einde van de opleiding. Student regelt zelf de stage voor de hele opleiding. Deze stage hoeft niet voor de start  van de opleiding al geregeld te zijn.

Van de gestelde 120 uur zijn er 45 uur binnen de opleiding geregeld in de vorm van Praktijkopdrachten en de workshops van het UWV.

75 uur van de 120 worden ingevuld met meelopen binnen het werkveld. We raden aan om op meerdere plekken te gaan kijken als dat mogelijk is.

Diploma arbeidsdeskundige

Als je het examen van deze opleiding haalt (waaronder het assessement), dan krijg je van Capabel Hogeschool het door de NVvA erkende diploma arbeidsdeskundige. Tevens ontvang je een cijferlijst met 29 ECTS- studiepunten. Het diploma kan tot vrijstelling voor onderdelen in de HBO Bacheloropleiding SZ en in de HBO Masteropleiding SZ leiden. De examencommissie toetst dit op basis van het actuele curriculum.

Tijd om te studeren

In 12 maanden tijd volg je gemiddeld 3 bijeenkomsten per maand. Daarnaast loop je 120 uur stage onder begeleiding van een mentor.

De kosten van de opleiding Post HBO Arbeidsdeskundige van Capabel Hogeschool zijn als volgt:

Lesgeld ineens
 € 7.098,- 
Lesgeld in termijnen
12 termijnen van  € 650,-
Examens
Kosten landelijk arbeidsdeskundig assessment €1.000,- per kans
Lesmateriaal
Boeken ca. €650,-
Inschrijfgeld
€75,-

Betaling van het lesgeld in termijnen verloopt uitsluitend via automatische incasso. Bij een studieduur van meer dan 12 maanden zijn de vermelde prijzen en termijnen per jaar. De algemene voorwaarden van Capabel Hogeschool zijn van toepassing.

Betaal je zelf de opleiding? Er zijn diverse (fiscale) regelingen waarmee je jouw studiekosten kunt verlagen. Kijk voor meer informatie bij Opleiding en Investering.

download brochure
schrijf je direct in