Is het verstandig om aan een opleiding te beginnen op dit moment?

mrt

mrt

Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus hebben alle scholen haar deuren voor klassikale bijeenkomsten moeten sluiten. Zo ook Capabel Hogeschool. Wij hebben ervoor gekozen al onze lessen digitaal voort te zetten waardoor onze huidige studenten gewoon verder kunnen studeren en geen onnodige vertraging oplopen.

Maar hoe zit het als je met een opleiding wilde beginnen, voordat de maatregelen van het RIVM werden geïntroduceerd? Dan spelen de volgende vragen vast door je hoofd: Is het nog steeds mogelijk om met een opleiding te starten? En is het wel verstandig om aan een opleiding te beginnen op dit moment? Waar kan ik dan het beste aan mijn opleiding beginnen?

Starten met een nieuwe opleiding

Bij de meeste hogescholen en met de meeste opleidingen kun je gewoon starten. Het is belangrijk dat je je goed oriënteert op de manier waarop een opleiding nu wordt aangeboden. Zijn er live webcolleges (ook wel webinars) en kun je makkelijk met docenten en medestudenten in contact komen via een online leeromgeving? Dat is belangrijk, want interactie is een groot onderdeel van je leerproces.

Bij Capabel Hogeschool hebben we onze ruime ervaring met online lesgeven en live webinars nu ook toegepast op al onze klassikale opleidingen.

Wat juist nu een voordeel is om te starten aan een opleiding is dat je door de maatregelen van het RIVM waarschijnlijk weinig tot geen sociale afspraken hebt. Hierdoor heb je tijd en rust om in de eerste weken van je opleiding goed van start te gaan en je weg te vinden. Uit ervaring weten we bij Capabel Hogeschool dat de start van je opleiding en de aandacht die je voor je studie hebt essentieel zijn en van invloed op je verder succesvolle studieverloop. Kijk dus eventueel ook naar hogescholen die opleidingen hebben die juist in april of mei van start gaan. Want na de zomer zul je het ook druk krijgen met het inhalen van alle sociale afspraken en evenementen die nu zijn geannuleerd.

Ben je MBO student en kun je jouw diploma nu niet behalen door de maatregelen rondom het Coronavirus?

De minister heeft gezegd dat je ondanks dat je jouw MBO diploma nog niet hebt ontvangen, wel al mag starten aan je HBO opleiding. Je krijgt dan tot januari 2021 de tijd om bijvoorbeeld een stage in te halen of om toetsen nog te maken. Dat is fijn om te weten als je nu wilde doorstromen naar het HBO, in april of mei, of straks in september.

Vergeet dus niet om je te blijven oriënteren op een opleiding. Veel scholen zijn gewoon telefonisch bereikbaar en kunnen je veel informatie geven. Bij Capabel Hogeschool kunnen we, nu alles online is, je ook online proeflessen laten volgen. Maak van deze mogelijkheden gebruik bij je oriëntatie, die je nu eenvoudig vanuit je eigen huis kunt doen.

Conclusie

Wij bieden momenteel al onze gewoonlijk klassikale opleidingen online aan! De opleidingen zullen zich, wanneer de maatregelen eenmaal versoepeld worden, klassikaal voortzetten. Je studieduur blijft hetzelfde als wanneer je de gehele opleiding klassikaal had gevolgd en het onderwijs blijft van dezelfde kwaliteit. Op deze manier hoef jij niet te wachten met het starten van een opleiding gedurende de Coronacrisis.

Twijfel iemand nog en wil je overleggen met een van onze deskundige opleidingsadviseurs? Bel dan naar 088-2701277 of mail naar opleiding@capabelhogeschool.nl.

Gepubliceerd door Lineke Koldenhof